رنگ در معماری
architecture
جمعه 22 آذر 1392برچسب:, :: 10:57 :: نويسنده : mostafa.rahmanzadeh

سیاه و سفید
مباحث زیادی در خصوص این که سیاه و سفید، رنگهای واقعی هستند یا نه، مطرح شده است. وقتی تمام طول‌موج‌های طیف به سطح یک شیء جذب شوند، آن شیء، سیاه به نظر می‌رسد و وقتی تمام این طول موج‌ها از سطح شیء بازتابند، شیء، سفید به نظر می‌رسد. وقتی سیاه و سفید کنار هم قرار می‌گیرند، ترکیب کلاسیک و مکملی را به نمایش می‌گذارند که خیره کننده، ناب و زنده است. این ترکیب، در عین حال، بی‌پیرایه و برجسته است. تصورکنید که خطوط تایپ شده مشکی روی صفحه سفید، ستارگان سفید در آسمان شب، راه‌راه‌های بدن گورخر و نیز لباسهای سفید و سیاه چه جذابیتی دارند. مقیاس متغیر بین سفید و سیاه، رنگهایی مانند استخوانی، بژ، خاکستری و سربی را پدید می‌آورد.

این ترکیب، رنگهای دیگر را به حال تعادل درمی‌آورد؛ نه بیش از حد بر آنها تاکید می‌کند و نه در سایه‌ی خود قرارشان می‌دهد. خاکستری را هم می‌توان با ترکیب دو رنگ مکمل به‌ دست آورد. راهروی خانه‌ی خود را خاکستری کنید. در این صورت، فضای بی‌رنگ و بی‌جهتی را برای ایجاد دکور مورد نظر خود در اختیار خواهید داشت. این ترکیب، اصلاً تند نیست و از اهمیت سایر وسایل اتاق هم کم نمی‌کند. همچنین اگر خاکستری را بین دو رنگ قوی قرار دهید، گذر از آنها راحت‌تر می‌شود.
سفید و سیاه به برخی رنگها جلوه خاصی می‌دهند. اگر مشکی را به قرمز اضافه کنید، نتیجه‌ی آن قهوه‌ای تیره می‌شود؛ در حالی که سفید می‌تواند قرمز را به رنگ‌مایه‌های ملایم‌تری تبدیل کند، مثل قرمز خشخاشی یا صورتی ملایم مثل گچ صورتی. وقتی از رنگ‌مایه‌های روشن یک رنگ خاص استفاده می‌کنید مطمئن شوید که اصل این رنگ، تند و قوی است. در غیر این صورت، به رنگ سفیدی با مایه‌هایی از رنگ مورد نظرتان خواهید رسید که بیشتر به ایجاد یک ترکیب کسل‌کننده می‌انجامد.

سفید را می‌توان برای اصلاح تیرگی یک رنگ تند به‌ کار برد. همان طور که تجربه کرده‌اید و می‌دانید، انتخاب رنگ دیوار از میان رنگهای موجود، کار سختی است. بخصوص چون همه‌ی رنگها روی یک کارت بزرگ وکنار یکدیگر نمایش داده شده‌اند و انتخاب، مشکل است.
اگر رنگ مورد نظرتان را روی دیوار امتحان کردید و دیدید که بیش از اندازه بر محیط اطرافش تأثیر می‌گذارد، امولسیون سفید مات را به آن رنگ اضافه کنید تا به رنگ روشن‌تر و ملایم‌تری برسید. سفید را همچنین می‌توان برای کاهش تأثیر رنگهای تند به کار برد. اگر سفید روی درها، ستون‌ها، کف، اطراف شومینه و وسایل چوبی به کار رود، به تقسیم رنگ کمک کرده به اتاق شکل می‌دهد.
رنگ مشکی نیز برای ایجاد تمایز و فاصله گذاری بسیار کارساز است. اگر روی قاب عکس و اطراف تصاویر، روی خطوط، روی کوسن‌ها و پای دیوار به کار رود، جلوه‌ی زیبا و شیکی خواهد داشت. این رنگ را که با سفید در مقابلش، در اتاقهای شاهانه‌ی قرن هجدهم به کار می‌رفته می‌توان در اندازه‌های کوچک روی اشیاء، لوازم و برخی جزئیات معماری به کار برد.
سیاه و سفید، ابزار مناسبی برای ستایش اهمیت سایه در رنگها هستند. وقتی می‌بینیم که چگونه رنگی مثل آبی از نیلی تیره به آسمانی کمرنگ می‌رسد، می‌توانیم تفاوت در اشباع رنگ از یک سوی طیف تا سوی دیگر آن را بررسی کنیم. همان طورکه سیری رنگ را در نظر می‌گیریم، سایه‌های موجود را هم باید مورد توجه قرار دهیم.

تأثير رنگها در چيدمان منزل :

همه ما بارها و بارها اهميت رنگها را در زندگي حس كرده ايم. اين عنصر اساسي در چيدمان منزل نيز نقش تأثيرگذاري دارد. بنابراين،
با بهره مندي از آن مي توانيم خانه اي شاد، دل انگيز و امن داشته باشيم. به همين دليل لازم است زبان و معناي رنگها را بدانيم تا بدرستي از آنها استفاده كنيم. از همين رو، سعي داريم شما را به دنياي رنگها و تأثير آنها ببريم.
رنگهاي سرد، رنگهاي گرم
به طور كلي رنگها دو دسته اند؛ رنگهاي اصلي كه شامل زرد، آبي، قرمز و رنگهاي فرعي نظير سبز، بنفش، نارنجي، زرد مايل به سبز، سبز مايل به آبي، آبي مايل به سبز، بنفش مايل به قرمز و... كه از تركيب رنگهاي اصلي به وجود مي آيند.
البته، تقسيم بندي ديگري هم براي رنگها مطرح مي شود. به اين ترتيب كه آنها را در دو گروه رنگهاي گرم و سرد قرار مي دهند. براي تشخيص اين مسأله بايد در چرخه رنگ خطي از زرد به بنفش بكشيد. رنگهايي مثل سبز و فيروزه اي كه در تركيب آنها آبي به كار رفته، در سمت چپ خط قرار دارند كه به عنوان رنگهاي سرد ناميده مي شوند. اين رنگها به طور كلي خاصيت آرام بخشي دارند. رنگهايي نظير صورتي، نارنجي و... در طرف راست خط قرار دارند و در ساختمان آنها قرمز به كار رفته كه به عنوان رنگ گرم شناخته مي شوند.
بنابر پژوهشهاي متعدد، اين گونه رنگها بيانگر احساسات مختلف هستند كه از خوش بيني محض تا خشونت شديد را در بر مي گيرد.
الگوهاي رايج كدامند؟
متناسب با فضاي خانه از الگوهاي هماهنگ زير در چيدمان منزل مي توان استفاده كرد.
* الگوي تك رنگ: در اين الگو مي توان از يك رنگ براي چيدمان محيط بهره برد.
* شيوه كنتراست: در اين روش با استفاده از دو رنگ متضاد نظير آبي و نارنجي مي توان فضايي دلخواه ايجاد كرد.
* الگوي مشابه: در اين روش اگر رنگ زرد را انتخاب مي كنيد، مي توانيد براي تكميل از رنگهاي نارنجي بهره بگيريد.
* استفاده از رنگهاي گوناگون: اين شيوه گرچه الگويي رايج است، اما بايد توجه داشت در اين روش، هماهنگي رنگها دقيق صورت بگيرد تا از نظر زيباشناسي چشم نواز باشد.

فضاسازي دلخواه
اگر اتاق شما كوچك است مي توانيد به كمك رنگهاي گرم و سرد اين فضا را بزرگتر نشان دهيد. به اين ترتيب كه وسايلي به رنگهاي گرم (قرمز، نارنجي و صورتي) را جلوتر از وسايلي كه به رنگ سرد (آبي، سبز و...) هستند، قرار دهيد.
رنگ سفيد نيز در بزرگ نمايي فضا مؤثر است. مزيت ديگر آن، افزايش نور محيط مي باشد. اما اين رنگ معايبي نيز دارد. بنابراين اگر تعداد ديوارهاي سفيد رنگ در خانه اي بيش از حد باشد. فضاي خانه سرد و ناخوشايند به نظر مي رسد. در ضمن پاكيزه نگه داشتن آن هم بسيار اهميت دارد.
البته مي توان قبل از بهره مندي از اين رنگ، اندكي رنگ قرمز يا آبي را به آن افزود، تا به اين ترتيب، ضمن حذف تأثير ناخوشايند رنگ سفيد مطلق، از تركيب جديد، رنگي چشمنواز ايجاد شود. برخي نيز ترجيح مي دهند سفيد را با رنگهاي آبي يا صورتي تركيب كنند. اما بايد به خاطر داشت اين رنگ براي اتاقهاي كوچك مناسب نيست؛ چون فضا را سنگين و اتاق را دلگير مي كند. البته توجه به فردي كه مي خواهد از اتاق استفاده كند نيز در انتخاب رنگ محيط اهميت دارد .

رنگ ، عنصر اصلی دکوراسیون :

تاثیرات حاصل از رنگ ها

همواره لازمه ي دريافت نتيجه اي مطلوب از انجام هر نوع کار عملي، وجود اطلاعات و آگاهي لازم تئوري در آن زمينه است. ما در اين مقاله سعي کرده ايم اطلاعاتي را با همين موضوع و هدف ارائه دهيم. رنگ ها در دو بستر اصلي در محيط حضور مي يابند:

1. پوشش هاي اصلي فضاها شامل ديوارها، کف ها، سقف ها و درها.
2. لوازم دکوراسيون شامل مبلمان، پرده ها، فرش و غيره.
در مقام مقايسه اين دو قالب با هم، به لحاظ نقش دکوراسيوني شان در محيط، پوشش هاي فضا از اهميت بيشتري برخوردار مي باشند زيرا که نسبت به لوازم دکوراسيوني ثابت تر بوده و به گونه اي نقش پس زمينه را براي آن لوازم اجرا مي کنند.
در ميان اين پوشش ها، ديوارها به جهت وسعت حضورشان در فضا، جايگاه ويژه اي داشته و ميزان تأثير گذاريشان بر ديگر لوازم دکوراسيوني بسيار چشمگيرتر است. گذشته از موضوع تأثير بر روي ديگر لوازم محيط، ديوارها و رنگ انتخابشان در تغيير وسعت و نور فضا نيز بسيار مؤثر است.

رنگ سفید

سفيد سمبل خلوص، بي گناهي، پاکي، آرامش و صلح است.
رنگ سفيد القاء کننده آرامش، صفا و آسايش است. سفيد به همراه خلوصش، يکي از کاربردي ترين رنگ ها در طراحي دکوراسيوني يک فضا است زيرا که با همه رنگ ها قابل ترکيب است. ( منظور از ترکيب در اين مباحث، کنار هم قرارگيري رنگ ها در يک کمپوزسيون ( ترکيب ) رنگي در فضا است.)
به کارگيري رنگ سفيد در فضا به خصوص براي پوشش هاي اصلي، آن مکان را روشن تر و بزرگتر جلوه مي دهد. بنابراين براي فضاهاي کوچک و کم نور انتخاب ايده آلي است. سفيد خالص هنگامي که با نور طبيعي نور پردازي مي شود، يک رنگ گرم را ايجاد مي کند ولي در زير نورهاي مصنوعي به نظر سرد مي رسد. در نتيجه با اضافه کردن نورهاي زرد، قرمز و قهوه اي در کنار نور مصنوعي مانند فلورسنت و يا افزودن لوازمي به يک و يا چند رنگ ياد شده در محيط تغيير مي کند. اين رنگ ها از کيفيت سفيد نمي کاهند بلکه آن را گرم تر مي کنند. رنگ سفيد براي فضاهائي با عناصر معماري قديمي و يا جهت ايجاد هماهنگي بين سبک هاي کاملاً مجزاي معماري بسيار ايده آل است. براي حفظ آرامش فضايي با سطوح سفيد مي توان از لوازمي با رنگ هاي خنثي و بافت هاي طبيعي مانند چوب استفاده نمود و براي ايجاد تضادهاي ظريف و زيبا، تعدادي رنگ هاي دراماتيک نيز به اين ترکيب افزود.

رنگ های خنثی

رنگ هاي خنثي، رنگ هايي هستند که از ميزان زيادي سفيد برخوردار بوده ولي به هيچ يک از رنگ هاي اوليه و ثانويه متمايل نيستند. با اين تعريف رنگ هاي کم مايه مانند صورتي کم رنگ يا آبي آسماني جز رنگ هاي خنثي محسوب نمي شوند ولي رنگ کرم يکي از رنگ هاي خنثي به حساب مي آيد. همين مسئله در مورد خاکستري روشن که از مشکي نشأت گرفته است نيز صدق مي کند. رنگ هاي خنثي در بسياري از مواد طبيعي مانند سنگ ها، خاک، زمين، چوب ، حصير، شن و امثال اينها و يا در برخي از موارد مصنوعي مانند فلز، شيشه، سيمان و غيره ديده مي شوند. رنگ هاي خنثي در دنياي دکوراسيون از اهميت بسياري برخوردار بوده و کاربردي هستند. خنثي بودن آنها به اين معناست که مي توانيد به راحتي در کنار هر رنگ ديگري بدون احتمال وجود از دست رفتن زيبايي هاي هر يک به خصوص رنگ ها، ترکيبي مناسب در فضا ايجاد کرد. با توجه به آنکه اين رنگ ها نيز آرام بخش و ملايم هستند. با پوشش ديوار به يکي از آنها مي توان پس زمينه خوبي براي نصب تابلو ، نوارهاي چاپي و کاغذي ، پرده ها به طور کلي ديوارکوب ها فراهم آورد. اگر فضا به قدري از لوازم دکوراسيوني پر شده باشد که احساس آرامش را بر هم ريزند، يکي از راههاي ايجاد تعادل در محيط با حفظ همان وسائل، رنگ آميزي سطوح اصلي يا تعويض پوشش هاي ثانويه مانند رومبلي، پرده و غيره به يکي از رنگ هاي خنثي است. هنگامي که قصد داريد قسمتي از فضا مانند يک ديوار، در، پنجره و يا حتي خرده ريزهايي مانند دستگيره، چوب پرده و به طور کلي هر وسيله اي که در محيط وجود دارد به محض ورود بيننده به داخل، نظر او را جلب نکند. آنها را به يکي از رنگ هاي خنثي رنگ آميزي کرده و يا رنگ خنثي را در انتخاب آنها در نظر بگيريد.
از اين خاصيت رنگ هاي خنثي براي رفع عيوب معماري و شکستگي ها و فرورفتگي ها مي توان بهره زيادي کسب کرد. به عنوان مثال با رنگ آميزي بخشي از فضا که داراي مشکل ساختاري است و شما نمي خواهيد فوري مورد توجه بيننده قرار بگيريد، توسط يکي از رنگ هاي خنثي به راحتي مي توانيد آن را در نظر اول بپوشانيد. به کارگيري رنگ هاي خنثي در محيط نيز با اهداف گوناگون دکوراسيوني صورت مي گيرد.
نصب تابلوئي به رنگ زرد، با خاصيت گرم در فضايي که اغلب پوشش ها و لوازم دکوراسيوني آن از رنگ هاي خنثي انتخاب شده است، مي تواند داراي دو هدف باشد:
1. جلب نظر بيننده به طرف اثر هنري تابلو که در اينجا با نورپردازي اين تأکيد را بيشتر کرده است.
2. تغيير فضاي يکنواختي با عنصري با رنگ آميزي گرمتر و انرژي دارتر. رنگ هاي خنثي در پرده هاي مختلف از روشن تا تيره وجود دارند و به لحاظ سبک جز ترکيبات رنگي مورد استفاده در سبک کلاسيک هستند.
به عنوان نمونه اگر طراح داخلي به لزوم جلوه دادن فرورفتگي در کنار پنجره و پله تأکيد داشت به طور قطع يک و يا ترکيبي از چند رنگ گرم را در کنار رنگ هاي ملايم و خنثي به کار مي برد تا به اين ترتيب نظر هر بيننده در حال عبور از آن محيط را به خود جلب کند. ولي اکنون با انتخاب اغلب پوشش هاي محيط به رنگ هاي خنثي مقصودي برعکس داشته و ممکن است هنگامي که فردي از پايين به بالا آمده و يا از پله ها به طبقه پايين مي رود حتي اين فضا را ناديده بگذرد

آشنایی با تأثیر رنگ در چیدمان :

در زندگی پرتلاطم امروزی، داشتن آرامش،یکی از نیازهای ضروری انسان عصر حاضر است.
همه ما برای یافتن لحظاتی آرام وبدون دغدغه در جستجو هستیم و گاه نیز فکر می کنیم رسیدن به آرامش روحی و فکری امری محال است . در این دنیای پرتحرک که هر روز در حال تغییر و تحول است، برای ایجادآرامش و دادن این حس به انسان ها، نیازمند خلق چنین تفکری هستیم که درون خانه به دنبال آسایش و تمرکز فکری باشیم. برای طراحی این چنین محیطی، رنگ ، یکی از ضروریات است.
در یک خانه، رنگ به دو گونه مورد توجه قرار می گیرد؛ یک فضای کلی و عمومی خانه، دیگری مجموعه ای از ترکیب بندی های رنگی که در یک اتاق و اجزای داخلی آن وجوددارد. با استفاده از رنگ مناسب می توان محیطی و فضایی برای استراحت و آرامش یافت، وآن گاه خانه تبدیل به پناهگاه و مأمنی می شود برای فرصت تفکر و اندیشه در این میان لازم است رنگ ها و تأثیر متقابل آن ها را بر یکدیگر بشناسیم.
رنگ های همخوان یا همان رنگ هایی که در دایره ی رنگی ، مجاور یکدیگر قرار دارند،نقش مهمی درایجادآرامش دارند. حتی اگر این رنگ ها تُنمایه ای قوی داشته باشند، مانند آبی تیره، سبزتیره، و ارغوانی، باز هم به انسان آرامش می دهند.
اما برای به دست آوردن شناخت بیشتر، نکات مطرح شده در سلسله مقالات آشنایی با تأثیررنگها،می تواند راهگشاباشد. رنگ آبی، در مجموع، رنگی است آرامش بخش و تفکر برانگیز .
 
نگاه کلی به معنی رنگها :
 
سبز فیروزه ای بیانگرشفافیت فکر و اندیشه است .آبی، چهره ای ازواقعیت و پایداری و طبیعت ابدی را به نمایش می گذارد. هم چنین اندیشه ی بلند راالقا می کند و فضا را آرام نگه می دارد.. به طور کلی، دو رنگ آبی و فیروزه ای رنگهایی معنوی هستند؛
اما قرمز متوسط در زمینه ی نارنجی، بیانگر محیطی است که دارای قدرت درونی است و زیر بنای دنیای مادی قرار می گیرد .

در اتاق نشیمن،طیفی از رنگ های خاکستری تیره، سیاه و سفید، در کنار هم فضایی مناسب برای تفکر و سکوت به وجود آورده اند. گل های قرمزدر کانون توجه قرار رفته، نگاه را به سوی خود جلب می کنند. انواع سایه روشن خاکستری، از تیره گرفته تا متوسط، رنگهایی طبیعی اند و همانند سنگ، استقامت و استواری را بیان می کنند . به همین دلیل رنگ خاکستری تداعی کننده ی آرامش و اطمینان است.
برای تأکید براین حس می توان رنگ دومی را نیز در فضای یک اتاق وارد کرد. رنگ قرمز، معنای حرکت و قلب و زندگی را در خود نهفته دارد، یا صورتی متوسط که تداعی گر احساس پاکی وبی گناهی است. رنگ بنفش بیانگر دوستی و عشق است و طلایی علامت پایداری رنگ بنفش یاسی الهام بخش و باطنی است .
ترکیب این رنگ با آبی و اندکی فیروزه ایدر پوشش پارچه ای تخت خواب، منظره ای معنوی و ملیح به وجود آورده است. رنگ هایی که پایه ی طبیعی دارند، در کنار هم منظره ای بسیار خوب و دلنشین ایجاد می کنند؛ مانندبژ و قهوه ای


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





پيوندها
  • جی پی اس موتور
  • جی پی اس مخفی خودرو

  • تبادل لینک هوشمند
    برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان architecture و آدرس azarsabat.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.








نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 2
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 2
بازدید ماه : 4
بازدید کل : 13625
تعداد مطالب : 13
تعداد نظرات : 0
تعداد آنلاین : 1